Jak słyszę, że stadion w Sosnowcu będzie jednym z najtańszych w Polsce to mnie krew zalewa. Przecież cała ta zabawa z Zagłębiowskim Parkiem Sportowym jest celowo tak prowadzona, żeby przed wyborami samorządowymi nie wybrać ofert, bo niestety okazało by się, że z robotami dodatkowymi to koszt budowy będzie wynosił nawet 400 mln złotych.
Tu chodzi o to, aby wygrać drugą kadencję oraz żeby Igrzyska przedwyborcze trwały na dobre, a przy okazji żeby plebs dobrze się bawił.
A ja ponowie pytanie, dla kogo jest ten Park Sportowy? Co się stanie w Sosnowcu dobrze widać po Legii Warszawa, która skupiła emerytów z całej Europy i teraz nie ma kto grać. Legia dostaje baty od klubów, które mają budżet kilkanaście razy mniejszy. Dlaczego? Bo zamiast grać mieszanką młodości z doświadczeniem postawili na emerytów. W Sosnowcu niestety nie promuje się wychowanków (z Sosnowca), ale emerytów, albo buduje się stadion, na którym będą szlifować swoje umejętności wychowankowie Legii Warszawa lub Lecha Poznań. W przypadku transferu, niestety Zagłębie nie będzie miało żadnych profitów, poza wydatkami na pożyczenie obcego wychowanka.
Zupełnie inaczej jest z Wisłą Kraków, która została zmuszona do grania wychowankami lub młodymi piłkarzami (poza M. Wasilewskim) i efekt jest doskonały. Została zmuszona, bo niestety sytuacja finansowa klubu nie pozwala na spektakularne zakupy zagraniczne.
No ale w przypadku klubu piłkarskiego Wisła Kraków, jest to podmiot nie zarządzany przez politykę (właścicielem jest Towarzystwo Sportowe Wisła), i dlatego widać efekty. Nie tak jak w przypadku Zagłębia Sosnowiec, gdzie na początku sezonu ściągnięto kilku emerytów z nadzieją na utrzymanie, bo więcej z tymi piłkarzami się nie osiągnie.
A ja pytam po co to wszystko?
Czy grając w I lidze efekty marketingowe były by mniejsze? Według mne nie. bo grać o utrzymanie w Ekstraklasie to wg. mnie jest gorsza sytuacja, jak grać w czubach w I lidze (tak jest na przykład od kiliku lat z Chojniczanką, która celowo nie chce awansować do Ekstraklasy, podobnie było z Termalicą, która niewiele zdziałała w Ekstraklasie, a przed awansem regularnie grała w czubach I -ligi, a Sandecja również była w Ekstraklasie tylko rok). Teraz trochę się spłukali i pewnie Termalica spadnie do II-ligii, no ale w Sosnowcu działa stare polskie powiedzenie "...
zastaw się, a postaw się".
[/quote]
Stadion, którego budowę na Górce Środulskiej w Sosnowcu planuje miasto Sosnowiec, może być jedną z najtańszych nowych ekstraklasowych aren - przynajmniej tak wynika z odpowiedzi wiceprezydenta Jeremiasza Świerzawskiego na interpelację radnego Karola Winiarskiego. Tylko czy podany koszt budowy jest dziś naprawdę realny?