Chyba obecnie na wymarciu, jeśli coś takiego w ogóle było?
Znacie jakieś przepisy? Jak do takich dotrzeć? Trzeba to ocalić dla potomnych. Np.
http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186956543
http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186946297
http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186953095
Kuchnia Zagłębiowska
Posty: 17
• Strona 1 z 2 • 1, 2
![]()
Posty: 1379
Dołączył(a): Cz, 14 sierpnia 2008, 22:31 Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze Pekin |
![]() |
![]()
Posty: 5231
Dołączył(a): Cz, 5 czerwca 2008, 10:51 Lokalizacja: Sosnowiec |
Czysta schizofrenia i nadaje się doskonale do "absurdów" dla Tropicieli i Łowców !
Oczywiście, nie to co piszesz i nie temat, ![]() śląskie smaki - zagłębiowska zacierka Ślązacy - lud z okolic Sławkowa, z powiatu Olkuskiego Czysto gebelsowskie metody - kłamstwo powtórzone wielokrotnie zaczyna funkcjonować w powszechnej świadomości jako prawda ! Wracając jednak do głównego wątku tematu można takie opracowanie zrobić, współpracując np z etnografami, czy grzebiąc w archiwach. Nawet w tych kłamliwych opracowaniach (pod tymi linkami) podane jest jedno ze źródeł - muzeum w Sławkowie. |
zjadłbym coś
![]() ciekawe cy jest duy wybór dla roślinożerców |
|
![]()
Posty: 1379
Dołączył(a): Cz, 14 sierpnia 2008, 22:31 Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze Pekin |
http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186950809
http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186947126 tu też przegiecie, że niby Żarki, Pilica i Siewierz to śląsk: http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186952706 http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186950279 Maciej Kuroń także o kuchni zagłębiowskiej: http://www.kuron.com.pl/widelcem_po_mapie/art3.html http://www.zaglebie.info/archiwum_aktua ... &n=465&y=0 http://www.silesiakultura.pl/pogranicze_det.php?id=99 Nie wiedziałem że bigos jest zagłębiowski ![]() a to recenzja Oberży w Czeladzi: Oberża czy karczma w modnym ostatnio stylu na jedzenie typowo wiejskie i regionalne. Usytuowana przy trasie Kraków-Wrocław w pobliżu dużego centrum handlowego. Jedzenie nieźle podane i dość smaczne. Restauracja stara się promować kuchnię regionalną zagłębiowską, jeśli taka jest. Trochę potraw z dziczyzny - niezłe. Bywają dni, w których ciężko o miejsce. Generalnie lokal jakich wiele na mapie Polski w stylu Chłopskie Jadło. Był ktoś? ![]() |
rozumiem ze w tym temacie znajduje sie temat całego folkloru ZD (bo chyba nie warto juz robic nowych działów)
- zagłebiowska kuchnia - z. gwara - z. stroje ludowe - z. obyczaje - z. pieśni ludowe/zespoły Forum mieszkańców Środuli - http://www.forum-srodula.pl
|
|
Fitka – to zupa przygotowywana w Zagłębiu Dąbrowskim. Jest to rodzaj zupy jarzynowej, do której dodaje się osobno ugotowaną kiszoną kapustę. Inaczej określana jako "zarzucajka" ("zupa zarzucana kapustą") lub "ficiajka".
http://pl.wikipedia.org/wiki/Fitka |
|
A czy mółby ktoś dać dokładny przepisa na maścipule ? Toż to potrawa też charakterystyczna dla Zagłębia.
|
|
http://www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz158/7.shtml Co do Maścipuli = pieczonek
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5662.html |
|
Warto się wybrać! sam niestety nie mogę nad czym ubolewam ![]() |
|
JUŻ
![]() ![]() ![]() 25.03.2009 o godz 16:00 w ramach AKADEMI WIEDZY O ZAGŁĘBIU odbywającej się w Muzeum w Sosnowcu , odbędzie się wykład kulturoznawcy Agnieszki Mańko pod tytułem : " Tradycje kuchni zagłębiowskiej " Forum mieszkańców Środuli - http://www.forum-srodula.pl
|
|
Posty: 17
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Tożsamość Zagłębiowska
Kto przegląda forum
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość