Po drugiej stronie Brynicy
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3
|
Zgadza się, bo lepiej mówić że Katowice czyt. Silesia mają 2 mln mieszkańców niż poniżej 300 tys
Forum mieszkańców Środuli - http://www.forum-srodula.pl
Stowarzyszenie Rozwoju Środuli - http://www.srodula.org |
|
|
Sosnowiec się kurczy jeszcze bardziej ...
|
|
|
Dołączył(a): Cz, 14 sierpnia 2008, 22:31 Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze Pekin |
a które z miast kzk gop się nie kurczy? dane za 2008 rok z Katowic uciekło ponad 1000 więcej osób niż przybyło, czyli po 3,5 na 1000 mieszkańców z Sosnowca uciekło o 885 więcej niż przybyło ale 4 osoby na 1000 mieszkańców młodzi stąd uciekają bo tu nie ma perspektyw zwłaszcza dla zdolnych mam w drużynie piłki nożnej w amatorskiej lidze 3 chłopaków po polibudzie gliwickiej: 2 uciekło do Wrocławia i na weekendy przyjeżdżają na mecze i do rodziny a jeden zwiał do Krakowa. 2 uciekło z Sosnowca, jeden z Mysłowic. |
|
Wczoraj byłem(jako osoba zaproszona) na spotkaniu w Bytomiu promującą przewodnik o tym mieście którego autorem jest mój znajomy. W spotkaniu odbywającym się na rynku w biurze promocji miasta (u nas odpowiednika takiego miejsca nie ma
Co było takiego istotnego w tym spotkaniu? To że prezydent Bytomia, i autor przewodnika w swoich wystąpieniach ani raz nie wspomnieli o tworze zwanym metropolią, ani raz nie użyli nazwy Silesia, czy GZM. Dla nich był tylko Bytom, Bytom, jeszcze raz i jeszcze raz Bytom ! Promocja Bytomia i tylko Bytomia. Scenografię m.innymi tworzyły banery, ale oczywiście wyłącznie banery Bytomia, a nie jakiejś utopijnej i wirtualnej Silesi. Za to u nas, w urzędach miast wita wszystkich baner "Metropolia SILESIA" No cóż, jest to jeszcze jedno potwierdzenie, że decydenci Zagłębia są "bardziej papiescy od papieża", że są bardziej śląscy od Ślązaków. Ale ponoć tak to już jest (wiele przypadków znanych z historii) z wszelkimi przechrztami |
• Strona 3 z 3 • 1, 2, 3