Może powtarzam się jak stara płyta ale zastanawiam się czy było to konsultowane z wojew. konserwatorem zabytków i historykami znającymi się na historii zamku.... Trzymam kciuki za projekt bo zapowiada się ciekawie. Byle było to robione z głową.
W załącznikach wizja rekonstrukcji zamku i najstarszy wizerunek Będzina z 1536 roku.
Zamek w Będzinie
w artykule wspomniane jest nazwisko Małachowicz - był na pierwszym Forum Rekonstrukcji Obiektów Historycznych jako jeden z prelegentów - wydaje się, że to bardzo dobry znak - że tym razem nie jest to samowolka urzędników - jak było np w przypadku domów modlitwy
(choć temat należy drążyć, bo różne rzeczy zabytki będzińskie widziały - i różne rzeczy z zabytkami będzińskimi się stały ![]() tak więc kontrola społeczna jest wskazana) |
|
Mam nadzieję, że równie troskliwie władze miasta zajmą się grodziecką cementownią. byłbym im za to wdzięczny. to piękny i unikatowy na skalę światową zabytek, który z każdym rokiem coraz bardziej niszczeje. Czeladź ma świetny pomysł na kopalnię "Saturn". To dobry przykład na to jak z takiego miejsca zrobić fajną atrakcję turystyczną. Tak jak mówię, trzymam kciuki i czekam cierpliwie.
|
|
szczerze mówiąc... pomysł nie jest władz miasta - i sami im go nie przypisujmy bezpodstawnie
pomysł jest bardzo wielu ludzi którzy od lat (wielu) dobijają się i proszą, żeby podjąć w końcu jakąkolwiek decyzję w sprawie zamku nie chcę być zanadto złośliwy - ale co do Grodźca to może następne 650 lat coś pokażą w tej kwestii |
|
ok.
co do cementowni w Grodźcu i całej dzielnicy to hmm... wierzę, że kiedyś stanie się mały cud. cud, dzięki któremu to miejsce zacznie żyć. wierzę, że będzie to wcześniej niż za 650 lat.... Ostatnio edytowano Pn, 29 czerwca 2009, 19:37 przez cezar borgia, łącznie edytowano 1 raz
|
|
Wspominałem o tym już na będzińskim forum ale i tu powtórzę swoją sugestię. Fajnie by było gdyby oprócz rekonstrukcji zamku dolnego w Będzinie pomyślano także o postawieniu na wzgórzu bydgoskiej kopii pomnika Kazimierza Wielkiego. W końcu miasto zawdzięcza mu nie tylko murowaną warownię ale także prawa miejskie. Poza tym jest z nim kojarzone
![]() |
|
przeglądałem informacje na temat nowej wizji będzińskiego zamku i nie zauważyłem wypowiedzi archeologów, konserwatora zabytków i historyków zajmujących się historią Będzina. to mnie bardzo martwi
![]() |
|
A to nieco inna wersja wizualizacji zamku dolnego
źródło: http://www.forum.czeladz.org.pl/viewtopic.php?p=34326 A oprócz tego porównanie jednego z fragmentów wizualizacji... |
|
Forum mieszkańców Środuli - http://www.forum-srodula.pl
|
|
to że został złożony projekt to super
ale jakby było wiadomość, że dostali te pieniądze - byłoby naprawdę super bo że mają kolejne plany patykiem na pisaku pisane, to już w sumie nie wiem jak to traktować ...super dobry plan nie jest zły |
|
Powrót do Zamki, dwory i pałace