CKS Czeladź wygrał XV Halowe Mistrzostwa Zagłębia
Zwycięzcą XV Halowych Mistrzostw Zagłębia w piłce nożnej został CKS Czeladź, który w finałowej rozgrywce pokonał po rzutach karnych Zagłębie Sosnowiec. W regulaminowym czasie gry było 3:3, a w serii karnych 4:3 zwyciężyli czeladzianie. Warto jednak wspomnieć, że w zespole Zagłębia grali sami juniorzy, a tylko jeden z nich - Marcin Sierczyński - ma w swojej karierze występy w pierwszej drużynie Zagłębia. Wspomniany Sierczyński został najlepszym strzelcem turnieju (zdobył 4 gole). Nagrodę dla najlepszego zawodnika imprezy zgarnął inny gracz Zagłębia Michał Cyganek, a najlepszym bramkarzem wybrano Mateusza Wieczorka z CKS
Grupa A (mecze grupowe)
Zagłębie Sosnowiec – Unia Ząbkowice 4:2
Zagłębie Sosnowiec – Górnik Piaski 7:2
Górnik Piaski – Unia Ząbkowice 0:4
Tabela grupy A
1. Zagłębie Sosnowiec 2 6 11:4
2. Unia Ząbkowice 2 3 6:4
3. Górnik Piaski 2 0 2:11
Grupa B (mecze grupowe)
Zagłębie 95 – Czarni Sosnowiec 1:1
Czarni Sosnowiec – CKS Czeladź 2:3
CKS Czeladź – Zagłębie 95 2:2
Tabela grupy B
1. CKS Czeladź 2 4 5:4
2. Zagłębie 95 2 2 3:3
3. Czarni Sosnowiec 2 1 3:4
Półfinały:
Zagłębie Sosnowiec – Zagłębie 95 2:1
CKS Czeladź – Unia Ząbkowice 1:0
Mecz o 5. miejsce:
Górnik Piaski - Czarni Sosnowiec 1:3
Mecz o 3. miejsce:
Zagłębie 95 - Unia Ząbkowice 1:7
Finał:
Zagłębie Sosnowiec - CKS Czeladź 3:3 k. 3:4
Zagłębie Sosnowiec (piłka nożna)
|
Było Jest I Zawsze Będzie Zagłębie
|
|
|
Na Środuli
Forum mieszkańców Środuli - http://www.forum-srodula.pl
Stowarzyszenie Rozwoju Środuli - http://www.srodula.org |
|
|
Ceny biletów na rundę wiosenną
Zagłębie ustaliło ceny biletów na mecze rundy wiosennej. Bilety na mecze ligowe na trybunę krytą będą do nabycia w cenie 15 i 10 zł (ulgowe dla kobiet i osób urodzonych w roku 1997 i później), a na trybunę otwartą będzie można wejść za 10 i 5 zł (bilet ulgowy). Na mecz 1/4 finału Pucharu Polski z Pogonią Szczecin bilety będą droższe. Cena będzie wynosić - odpowiednio - 20 i 15 zł na krytą oraz 12 i 8 zł na otwartą. Nowością są bilety na sektor rodzinny (miejsca na trybunie krytej za ławką rezerwowych Zagłębia) - 15 zł dla dorosłych oraz 1 zł dla dzieci urodzonych w 1997 i później. Na każdy mecz przypada ograniczona liczba 58 biletów. Karnetów na całą rundę wiosenną nie będzie. Było Jest I Zawsze Będzie Zagłębie
|
|
|
środa, 3.03.2010 godz. 17:00 Sparingi 2009/2010
Zagłębie Sosnowiec - KKS Czarni Sosnowiec 1:1 Remis z Czarnymi W przedostatnim sparingu w przerwie zimowej Zagłębie Sosnowiec zremisowało z występującą w IV lidze sląskiej drużyną Czarnych Sosnowiec 1:1. Obie bramki padły pod koniec pierwszej połowy meczu. W 37. minucie po dokładnym podaniu Radosława Flejterskiego bramkę zdobył Hubert Jaromin. 6 minut później wyrównał Grzegorz Oberaj. W składzie Zagłębia zabrakło wielu podstawowych zawodników. Szansę gry dostało za to kilku juniorów. 1:0 Hubert Jaromin 37' 1:1 Grzegorz Oberaj 43' Zagłębie: Adrian Masarczyk – Marcin Strojek, Mateusz Madej, Tomasz Balul, Maciej Szatan – Dawid Ryndak, Tomasz Szatan (46’ Michał Cyganek), Dariusz Kłus (46’ Rafał Bielawski), Radosław Flejterski, Marcin Sierczyński – Hubert Jaromin. Czarni: Mateusz Mańdok (70' Przemysław Chyziński) - Nikodem Motyka (46' Miłosz Bujak), Sebastian Stankiewicz, Rafał Sikora, Dawid Potyka - Patryk Korcipa (46' Rafał Moroń), Grzegorz Oberaj, Miłosz Miśkiewicz (46' Rafał Baczyński), Piotr Wolny - Łukasz Cichoń, Bartłomiej Barchan. Było Jest I Zawsze Będzie Zagłębie
|
|
|
Piotr Pierścionek po sparingu z Czarnymi
Piotr Pierścionek: - To był uzupełniający sparing. Cały czas powtarzam, że nie ma sensu przywiązywać wagi do wyniku. Dzisiaj w tym składzie osobowym spotkaliśmy się pierwszy raz. Mieliśmy w pierwszej połowie jednego napastnika, pierwszy raz tak graliśmy w ustawieniu 1-4-3-2-1. W drugiej połowie grało pięciu juniorów. Nie ma sensu wyciągać daleko idących wniosków. O 14:30 miała trening grupa 12 zawodników, sparing z Czarnymi zagrała grupa, która nie zagra z Jastrzębiem bądź w bardzo małym wymiarze czasowym. Z grupy tych młodzieżowców, którzy dziś się zaprezentowali raczej nikt się nie załapie do pierwszego składu. W tej sytuacji, w której jesteśmy jest tak ogromna presja to jest oczywiste, ci zawodnicy którzy są mają tego świadomość i sobie z tym poradzą. Marka klubu zobowiązuje do walki i dobrej gry, natomiast dla młodych zawodników nie jest to dobry moment do wprowadzania do pierwszego składu walcząc o taki cel, nie jestem kamikaze. Bardzo fajnie prezentował się Michał Cyganek, Marcin Sierczyński, Rafał Bielawski. To był bardziej przegląd kadr tych młodych chłopaków i najważniejsze, że nikomu się nic nie stało. Jeżeli chodzi o kontuzjowanych zawodników to stosujemy się do zaleceń medycznych i one są co do poszczególnych zawodników przełożone na przyszły tydzień. Być może Lilo weźmie udział już w sparingu z Jastrzębiem nie wiadomo w jakim wymiarze czasowym, natomiast Krzysiek Bodziony zaczął trenować. Powoli, powoli zaczynamy wychodzić z tych opresji i wierzę, że za dwa tygodnie będzie już znacznie lepiej. Sparing z Jastrzębiem chcielibyśmy zagrać na naturalnej trawie, tak samo jak i regularnie na niej trenować. Dla nas to najbardziej optymalne rozwiązanie, bo takie przechodzenie z naturalnej trawy na sztuczną zawodnicy strasznie odczuwają i zgłaszają drobne dolegliwości. Miejmy nadzieję, że sparing z Jastrzębiem uda się rozegrać w Sosnowcu. Było Jest I Zawsze Będzie Zagłębie
|
|
|
Kamil Guzik odszedł do Orła Balin
23-letni zawodnik Zagłębia Kamil Guzik na mocy transferu definitywnego odszedł do lidera IV ligi małopolskiej Orła Balin. Guzik przyszedł do naszego klubu latem 2009 z Górnika Jaworzno. Zadebiutował w meczu 1/32 finału Pucharu Polski z Flotą Świnoujście i był to jego jedyny występ w barwach Zagłębia. Było Jest I Zawsze Będzie Zagłębie
|
|
|
sobota, 6.03.2010 godz. 18:00 Sparingi 2009/2010
Zagłębie Sosnowiec - GKS Jastrzębie 2:0 Generalna próba zaliczona W ostatnim sparingu przed rozpoczęciem rundy wiosennej Zagłębie wygrało z występującym w II lidze wschodniej GKS-em Jastrzębie 2:0. Tuż przed końcem I połowy pierwszą bramkę dla sosnowiczan strzelił po podaniu Marcina Lachowskiego Sławomir Pach, a niespełna kwadrans po przerwie Dariusz Kłus z bliska wpakował piłkę do siatki po zagraniu Adriana Marka. 1:0 Sławomir Pach 43' 2:0 Dariusz Kłus 59' Zagłębie: Adam Bensz – Arkadiusz Kłoda, Adrian Marek, Dženan Hošić, Tomasz Łuczywek - Michał Filipowicz, Dariusz Kłus, Sławomir Pach, Adrian Pajączkowski – Marcin Lachowski (82' Michał Grunt), Krzysztof Myśliwy (60' Lilo) GKS Jastrzębie: Piotr Paś – Filipe Andrade Felix, Dawid Szwarga, Bartosz Kopacz, Michał Chrabąszcz, Wojciech Smarduch – Mateusz Milkowski, Witold Wawrzyczek, Bartosz Hajczuk, Mariusz Adaszek - Artur Łaciok Było Jest I Zawsze Będzie Zagłębie
|
|
|
Komentarze po sparingu z GKS-em Jastrzębie
Piotr Pierścionek: Zależało mi na tym, by dziesięciu zawodników zagrało przez 90 minut. Chciałem zobaczyć, jak zareagują na obciążenia meczowe, bo Hošić i Marek grali z Wisłą cały mecz, ale już Kłoda wcześniej zszedł, Łuczywek zagrał 45 minut, Kłus 60 minut, Pach 45. Jestem bardzo zadowolony, można powiedzieć, że dzisiaj nie biegali, tylko zapieprzali. Dominowaliśmy pod względem fizycznym. Nie chcę oceniać tego meczu przez pryzmat wyniku, istotne jest to, że jesteśmy silni, szybcy, wytrzymali. To co zobaczyłem, w tych warunkach atmosferycznych, było zadowalające. Chłopcy wykazali się bardzo dużym zaangażowaniem, ale powiem nieskromnie, że takiego się spodziewałem,bo jest to grupa ludzi świadomych, mających własny cel. Trudno o dobrą, płynną grę w takich warunkach atmosferycznych. Kropla drąży skałę i my tak podeszliśmy do tego meczu, że musieliśmy pchać tę grę ofensywną cały czas do przodu. Dariusz Kłus: Cieszę się, że piłka szuka mnie w sytuacjach podbramkowych. Mam nadzieję, że będę mógł pomóc zespołowi i jeśli strzelę jakąś bramkę, to zawsze będę się cieszył. W pierwszej połowie zagraliśmy trochę nerwowo i było dużo niepotrzebnych, niewymuszonych strat. Sam miałem ich kilka i byłem z tego powodu bardzo niezadowolony. W drugiej połowie myślę, że narzuciliśmy swój rytm gry, nasze akcje były płynniejsze i tych sytuacji było więcej. Może to było tak, że lepiej wytrzymaliśmy ten mecz fizycznie i jak przeciwnik trochę już siadł, to było nam łatwiej. Krzysztof Myśliwy: Nie wiem, czy to, że zagrałem dzisiaj od początku jest dobrym prognostykiem przed meczem z Legnicą. Nie chcę oceniać swojej gry, ale nie jestem z siebie za bardzo zadowolony. Zobaczymy, czy w ogóle mecz z Miedzią dojdzie do skutku. Boisko jest w fatalnym stanie, może nie widać tego z wysokości trybun, ale nie da się grać piłką po ziemi. Człowiek musi się koncentrować na tym, by przyjąć piłkę, a nie na tym, by w nią grać. Było Jest I Zawsze Będzie Zagłębie
|
|
|
Krzysztof Tochel trenerem dekady
Zdaniem Czytelników naszego serwisu najlepszym trenerem Zagłębia w minionych dziesięciu latach był Krzysztof Tochel. W ogłoszonej przez nas ankiecie otrzymał on 3506 głosów (62,78 %) i zdecydowanie zdystansował pozostałych trenerów prowadzących naszą drużynę w latach 2000-2009. Drugie miejsce zajął obecny szkoleniowiec sosnowiczan, a zarazem najmłodszy spośród wszystkich trenerów prowadzących nasz zespół w minionej dekadzie, Piotr Pierścionek, na którego oddano 888 głosów (15,90 %). Trzeci był Jerzy Dworczyk z 292 głosami (5,23 %). Kolejne miejsca zajęli: 4. Leszek Baczyński - 238 głosów (4,26 %) 5. Miroslav Čopjak - 171 głosów (3,06 %) 6. Janusz Białek - 115 głosów (2,06 %) 7. Władysław Szaryński - 98 głosów (1,75 %) 8. Andrzej Orzeszek - 65 głosów (1,16 %) 9. Jerzy Kowalik - 58 głosów (1,04 %) 10. Robert Moskal - 47 głosów (0,84 %) 11. Janusz Kudyba - 43 głosy (0,77 %) 12. Franciszek Krótki - 23 głosy (0,41 %) 13. Jarosław Konopka - 21 głosów (0,38 %) 14. Romuald Szukiełowicz - 20 głosów (0,36 %) W ankiecie oddano 5585 głosów. Było Jest I Zawsze Będzie Zagłębie
|
|
|
Przedsprzedaż biletów na Miedź i Pogoń
Od dziś w przedsprzedaży można nabywać bilety na dwa najbliższe mecze Zagłębia, ligowy z Miedzią Legnica (13 marca) oraz pucharowy z Pogonią Szczecin (16 marca). Wejściówki można nabywać w punktach: 1. Sklep kibica – Sosnowiec, ul. Modrzejowska 34 - czynne w godz. pon.-pt. 12-17, Sb. 10-14 2. PUB „Zagłębie” – Sosnowiec, ul. Dekerta (koło CH „Plaza”) - czynne w godz. 10-21 3. Siłownia „SuperGym” – Dąbrowa Górnicza, ul. Kościuszki 27 – czynne w godz. pn- pt: 7-22, sob: 10-18, niedz: 14-18 4. Sekretariat klubu – Sosnowiec, ul. Kresowa 1 – czynne w godz. pn-czw: 8-16, pt. 8-17:30 Ceny biletów na mecz z Miedzią: Trybuna kryta – normalny 15 zł, ulgowy* 10 zł Trybuna otwarta – normalny 10 zł, ulgowy* 5 zł Ceny biletów na mecz z Pogonią Szczecin: Trybuna kryta – normalny 20 zł, ulgowy* 12 zł Trybuna otwarta – normalny 15 zł, ulgowy* 8 zł * bilet ulgowy uprawnia do wejścia wszystkie kobiety oraz dzieci ur. w 1997 r. i młodsze Bilety na sektor rodzinny w cenach 15 zł osoba dorosła i 1 zł bilet dla dziecka (ur. w 1997 r. i młodsze), będzie można nabywać w tylko siedzibie klubu. Wyjątkowo w najbliższy piątek 12 marca przedsprzedaż biletów w klubie odbywać się będzie w godz. 8-19. Ilość biletów na sektor rodzinny jest ograniczona (58 sztuk) na każdy mecz. Było Jest I Zawsze Będzie Zagłębie
|
|