Warszawiacy Pałac Kultury i Nauki...
Kraków Rynek...
a dla nas co może być symbolem Zagłębia?
Luźne skojarzenia również mile widziane

Ślązacy mają Spodek...
Warszawiacy Pałac Kultury i Nauki... Kraków Rynek... a dla nas co może być symbolem Zagłębia? Luźne skojarzenia również mile widziane ![]() |
|
![]()
Dołączył(a): Cz, 14 sierpnia 2008, 22:31 Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze Pekin |
Pałac Kultury Zagłębia, coś podobnego jest tylko w Warszawie
Zamek w Będzinie....siedziba Muzeum Zagłębia, nawet w silezjacyjnych wydaniach o tym wspominają. ![]() |
Nie byłbym sobą gdybym nie wspomniał o stadionie Ludowym, wygląda jak wygląda, piłkarze grają jak grają , ale każdy kibic piłkarski w Polsce wie gdzie na mapie leży Stadion Ludowy.
Takim symbolem w Sosnowcu był napewno "pomnik hydraulika" mimo, że niektórym się źle kojarzył był bardzo charakterystyczny i najwyższy w Polsce, można go było jakoś przemianować jak "HendriXa" w Dąbrowie. Dobrze rozpoznawalny wydaję mi się też zamek w Będzinie, oraz to że Będzin był miastem Żydowskim, tyle że po tej kulturze już niewiele tam zostało. Kolejną symbolem znanym na całą Polskę jest Huta Katowice, obok Nowej Huty największa i najlepiej rozpoznawalna w Polsce. Nasz region w kraju nadal kojarzy się z kopalniami i hutami, mimo że obecnie już mało takich zakładów w Zagłebiu funkjonuje. W całej Polsce znana też jest Pustynia Błędowska, oraz Ruiny zamków, najbardziej Ogrodzieniec. Niestety te obiekty nie są kojarzone już tak bardzo z Zagłębiem. Oczywiście to moje luźne przemyślenia, z którymi nie musicie sie zgadzać:) |
|
![]()
Dołączył(a): Cz, 14 sierpnia 2008, 22:31 Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze Pekin |
No właśnie Kamil. Stadion Ludowy leży na Śląsku. Obiektywnie część Sosnowca to Śląsk. Mała bo mała ale tak jest. Klub tak symbol Zagłębia stadion NIE i takie jest moje zdanie.
![]() |
NO akurat tak nie jest:P
W chwili gdy go budowali w 1956 Stadion leżał na śląsku. Zbudowano go w takim miejscu by zmniejszyć animozje Zagłębiaków i Ślązaków . Plany średnio się powiodły. Dziś stadion mimo, że leży za Brynicą należy terytorialnie do Sosnowca, grunty zostały wykupione, z wyjątkiem jednego (jakiś koleś z Szopienic za żadne skarby nie chce go sprzedać bo ubzdurał sobie że zniszczy Zagłębie Sosnowiec, o czym już nawet pisały media, chyba Fakt) na którym znajduję się część Trybuny krytej i budynków klubowych. Inne stadiony były budowane w podobny sposób, przykładowo stadion Gks Katowice znajduję się praktycznie w Chorzowie, Radzionkowa w Bytomiu... Stadion Ludowy jest podobnie jak klub Zagłębie Sosnowiec symbolem Zagłębia Dąbrowskiego. |
|
![]()
Dołączył(a): Wt, 3 czerwca 2008, 23:39 Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza |
dlatego napisał "obiektywnie" ...
|
![]()
W takim razie Lotnisko jest na Śląsku nie w Zagłębiu.
Stadion jest co najmniej kontrowersyjny. Ślązacy twierdzą że leży na Śląsku i część Zagłębiaków się z tym zgadza w tym ja. Symbolem musi być coś pewnego a nie kontrowersyjnego. ![]() |
![]()
Zbiorniki Pogoria to mój kolejny typ, zwłaszcza że od ich nazwy mamy znany polski żaglowiec
Ostatnio edytowano Śr, 3 września 2008, 01:06 przez Radosław Żurek, łącznie edytowano 1 raz
![]() |
Na dobra już nie wadź o ten stadion, w ankiecie, którą kiedyś przepowadzałem wyszło mi: Zagłębie Sosnowiec, Jan Kiepura, Edward Gierek, Czerwone Zagłębie w takiej kolejności.
|
|
* Dworzec kolejowy Sosnowiec Główny (dawniej Północny)
* Plac Stulecia (dawniej Patelnia) * Jan Kiepura To trzy główne propozycje a w sumie 3 in 1 Dobrym symbolem były by rury z Parku Sieleckiego ale jakiś IDIOTA kazał je kiedyś "zwinąć" (pewnie niezłą kase za to na złomie dostał). *to tyle jezeli chodzi o jedno maisto niepisaną stolicę Z.D. A inne: Bądzin- Zamek D.G.- Hendrix & PKZ C-dź- Studnia {Dworzec kolejowy Czeladź Centralna} J-no- może trójkątny rynek Siewierz- ruiny |
|
Powrót do Tożsamość Zagłębiowska
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości