The Coal Fields of Dabrowa czy Dabrowa Basin
• Strona 1 z 2 • 1, 2
![]()
Wiem, że temat może się wydawać banalny, jednak żeby walczyć o świadomość trzeba wyjść nie tylko w Polskę, ale i w świat:) (np. turystyka po Zagłębiu) No i pojawia się pytanie: jak zwać Zagłębie w języku nieojczystym: The Coal Fields of Dabrowa czy Dabrowa Basin? W internecie znalazłem obydwie opcje, sam nie wiem do której się przychylić.
|
Propozycję od bankiera (Czeladzkie Stowarzyszenie "Rozwój Miasta"), ja sie na tym nie znam:
Oficjalna nazwa geologiczna, obejmująca Zagłębie (Małopolska Zachodnia) i Śląsk- Upper Silesian Coal Basin (Górnośląskie Zagłębie Węglowe) propozycje dotyczące regionu (nieoficjalne, wymyslone) lowerpoland indrustrial district lub lowerpoland coal mine district |
|
Basin of Dabrowa (ang)
Dabrowa Basin Dabrowa/Dabrovia Po francusku Zagłębie to bassin więc prawie jak w angielskim więc nie bedzie problemu ![]() Za to po niemiecku na wikipedii jest to tłumaczone: Dombrowaer Kohlenbecken Ciekawostka: Zagłębie Ruhry to w angielskiej wikipedii: Ruhr Area |
|
![]()
Dołączył(a): Cz, 14 sierpnia 2008, 22:31 Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze Pekin |
Prawie jak Jozin z Bazin
![]() ![]() |
Jozin z Bazin!!!
to jest trop! ![]() http://au.youtube.com/watch?v=v9MTGNaEXGM (tak dla przypomnienia! ![]() A więc to chodziło o Józka z Zagłębia ![]() |
|
czyli skoro józek jest z bazin (bagien) a na bagnach powstaje torf, a jak torf to i węgiel a węgiel = zagłębie. no i mamy równanie ze wszystkimi wiadomymi
![]() Józek jest zagłębiakiem ![]() |
|
dokładnie - ostatnie ogniwo w całym łańcuchu to Jozin
![]() przypominam, że wg wszystkich danych zarówno rycerz Benda (pierwszy legendarny rycerz zamku będzińskiego) jak i historyczny pierwszy wójt Będzina to prawdopodobnie mieli pochodzenie czeskie ![]() |
|
Gdyby iść dalej z tłumaczeniem i chcieć przetłumaczyć całą nazwę regionu
Oak Basin (Dąb = Oak) Nawet krótko i zwięźle to brzmi... co o tym uważacie? ![]() |
|
![]()
Z mojego punktu widzenia to już trochę przegięcie, zwłaszcza, że nazwa ma się kojarzyć z regionem dąbrowskim, a tak będą dęby.
![]() Po wizycie na sosnowieckim stoisku (bieda straszna) na targach turystycznych w Expo chyba mam odpowiedź na moje pytanie z tematu. W anglojęzycznej broszurze czytamy: "(...)the beautiful capitol of the Zagłębie Dąbrowskie region(...)" |
![]()
Ja już wielokrotnie przedstawiałem własne stanowisko aby nazwę naszego regionu traktować jako nazwę własną i nie kombinować z tłumaczeniem jej pod kogoś. Inni sobie poradzą, a nazwa własna ma w sobie zawsze "to coś". Nie ważne, czy to obiekt, obszar czy cokolwiek innego jeśli samo w sobie stanowi wartość, to nazwa własna jest niesamowitym narzędziem marketingowym.
Przykład: dlaczego wielu łamie sobie jęzory wymawiając nazwę sushi, a nie bar rybny? ![]() ![]() |
• Strona 1 z 2 • 1, 2
Powrót do Tożsamość Zagłębiowska