[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 993: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 993: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
Forum mieszkańców Zagłębia Dąbrowskiego • Zobacz temat - Kuchnia Zagłębiowska

Kuchnia Zagłębiowska


Posty: 1379
Dołączył(a): Cz, 14 sierpnia 2008, 22:31
Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze Pekin
PostNapisane: So, 6 września 2008, 13:06
Chyba obecnie na wymarciu, jeśli coś takiego w ogóle było?
Znacie jakieś przepisy? Jak do takich dotrzeć? Trzeba to ocalić dla potomnych. Np.

http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186956543
http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186946297
http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186953095
Obrazek

Posty: 5231
Dołączył(a): Cz, 5 czerwca 2008, 10:51
Lokalizacja: Sosnowiec
PostNapisane: So, 6 września 2008, 15:37
Czysta schizofrenia i nadaje się doskonale do "absurdów" dla Tropicieli i Łowców !
Oczywiście, nie to co piszesz i nie temat, :) ale to co pod tymi linkami się znajduje:

śląskie smaki - zagłębiowska zacierka
Ślązacy - lud z okolic Sławkowa, z powiatu Olkuskiego

Czysto gebelsowskie metody - kłamstwo powtórzone wielokrotnie zaczyna funkcjonować w powszechnej świadomości jako prawda !

Wracając jednak do głównego wątku tematu można takie opracowanie zrobić, współpracując np z etnografami, czy grzebiąc w archiwach. Nawet w tych kłamliwych opracowaniach (pod tymi linkami) podane jest jedno ze źródeł - muzeum w Sławkowie.
Avatar użytkownika
Posty: 2439
Dołączył(a): Śr, 4 czerwca 2008, 19:42
Lokalizacja: Będzin
PostNapisane: So, 6 września 2008, 16:24
zjadłbym coś :D
ciekawe cy jest duy wybór dla roślinożerców

Posty: 1379
Dołączył(a): Cz, 14 sierpnia 2008, 22:31
Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze Pekin
PostNapisane: So, 6 września 2008, 19:56
http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186950809
http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186947126
tu też przegiecie, że niby Żarki, Pilica i Siewierz to śląsk:
http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186952706
http://www.gosilesia.pl/slaskakuchnia/s ... 1186950279

Maciej Kuroń także o kuchni zagłębiowskiej:
http://www.kuron.com.pl/widelcem_po_mapie/art3.html

http://www.zaglebie.info/archiwum_aktua ... &n=465&y=0

http://www.silesiakultura.pl/pogranicze_det.php?id=99 Nie wiedziałem że bigos jest zagłębiowski :D

a to recenzja Oberży w Czeladzi:
Oberża czy karczma w modnym ostatnio stylu na jedzenie typowo wiejskie i regionalne. Usytuowana przy trasie Kraków-Wrocław w pobliżu dużego centrum handlowego. Jedzenie nieźle podane i dość smaczne. Restauracja stara się promować kuchnię regionalną zagłębiowską, jeśli taka jest. Trochę potraw z dziczyzny - niezłe. Bywają dni, w których ciężko o miejsce. Generalnie lokal jakich wiele na mapie Polski w stylu Chłopskie Jadło.


Był ktoś?
Obrazek
Avatar użytkownika
Posty: 2832
Dołączył(a): Śr, 4 czerwca 2008, 22:20
Lokalizacja: Środula
PostNapisane: Pn, 8 września 2008, 19:42
rozumiem ze w tym temacie znajduje sie temat całego folkloru ZD (bo chyba nie warto juz robic nowych działów)
- zagłebiowska kuchnia
- z. gwara
- z. stroje ludowe
- z. obyczaje
- z. pieśni ludowe/zespoły
Forum mieszkańców Środuli - http://www.forum-srodula.pl
Avatar użytkownika
Administrator
Posty: 5899
Dołączył(a): Wt, 3 czerwca 2008, 22:42
Lokalizacja: Sosnowiec
PostNapisane: N, 14 września 2008, 12:35
Fitka – to zupa przygotowywana w Zagłębiu Dąbrowskim. Jest to rodzaj zupy jarzynowej, do której dodaje się osobno ugotowaną kiszoną kapustę. Inaczej określana jako "zarzucajka" ("zupa zarzucana kapustą") lub "ficiajka".

http://pl.wikipedia.org/wiki/Fitka

Posty: 27
Dołączył(a): Pn, 27 października 2008, 23:56
PostNapisane: N, 2 listopada 2008, 21:22
A czy mółby ktoś dać dokładny przepisa na maścipule ? Toż to potrawa też charakterystyczna dla Zagłębia.
Avatar użytkownika
Administrator
Posty: 5899
Dołączył(a): Wt, 3 czerwca 2008, 22:42
Lokalizacja: Sosnowiec
PostNapisane: Pn, 3 listopada 2008, 01:11
Z " jak Zalewajka

Zalewajka to zupa z pokrajanych w kostkę lub plastry ziemniaków, ugotowanych w żurku i okraszonych słoniną oraz skwarkami.

Smakosze dodają do zalewajki ząbek czosnku, pokrajaną w plasterki kiełbasę lub zarumienioną na tłuszczu cebulę. Zalewajka to zupa bardzo popularna w polskiej kuchni ludowej. Do niedawna była też bardzo popularna w Zagłębiu Dąbrowskim. Gdyby ktoś pomysłowy rozpisał plebiscyt na typową potrawę zagłębiowską, to z pewnością zalewajka zajęłaby pierwsze miejsce. No może drugi, bo pierwsze.... Ale o tym na końcu.

Zalewajka została przyniesiona do Zagłębia Dąbrowskiego przez migrujących tutaj na przełomie XIX i XX wieku przybyszy z kieleckiego. Tutaj znajdowali pracę, mieszkanie i pełną miskę jedzenia, bez prześladującego ich od pokoleń głodu na przednówku. Na przednówku " wyjaśniam młodym Czytelnikom " czyli w okresie gdy stare zapasy jedzenia już się wyczerpywały, zaś na nowe plony trzeba było jeszcze poczekać. Wspomniana prosta potrawa szybko zadomowiła się w górniczym okręgu. Była prosta w przygotowaniu, tania, a jak jeszcze dodało się kiełbasy albo boczku, to dobrze zaspokajała apetyt. Jeszcze niedawno w każdym kwartale przykopalnianych, czy przyhutniczych domów robotniczych, przynajmniej jedna staruszka kisiła żur, który był "tani jak barszcz". Babcia odlewała porcję kwaśnej cieczy do przyniesionej szklanej butelki, w zamian pobierając drobną monetę. Dobrze, że wtedy nie grasował tak jak dziś po sklepach sanepid. Gdyby inspektorki zajrzały za zasłonkę w sieni, gdzie spoczywało wiadro z "zakisem" to firma zostałaby zamknięta w trzy minuty z podwodów sanitarnych. W każdym bądź razie mało komu zalewajka nie smakowała.

Zagłębiowska kuchnia wskazywała zasobem potraw na pochodzenie zagłębiaków, oraz na ich ciężką pracę fizyczną w tutejszym przemyśle. W "menu" najchętniej widziano potrawy tłuste, mięsne o wysokiej kaloryczności. Pewnie i dlatego, że przed przybyciem do Dąbrowy Górniczej, czy Sosnowca przymierano głodem w podkieleckiej wiosce. Z drugiej strony, jak górnik spalił masę kalorii fedrując węgiel to trudno wymagać aby uzupełniał je w organizmie sałatką z ogórków. Stąd w zagłębiowskiej kuchni pogarda dla warzyw. Za to wyjątkowym poważaniem cieszyły się ziemniaki i kwaszona kapusta. W piwnicach robotniczych domów każda porządna rodzina musiała zgromadzić na zimę kilkaset kilogramów ziemniaków i beczkę kwaszonej samodzielnie kapusty. Wtedy miało się świadomość, że głód nie grozi aż do nowych zbiorów.

Wspomniałem na początku, że zalewajka zajęłaby w plebiscycie pierwsze lub drugie miejsce. Ja postawiłbym na pierwszym miejscu potrawę pamiętaną z młodości, a noszącą dziwną, nie wiadomo skąd wziętą nazwę " "maścipula". Nazywają to dziś słowem "duszaki", ale nie dorównują one smakiem potrawie z mych dziecięcych lat. Z początkiem jesieni na osiedlu "domków fińskich" w Czeladzi " Piaskach zbierała się grupa znudzonych chłopaków. Już było po wakacjach, a nauka nie zaczęła się jeszcze na dobre, konieczne stało się wymyślenie jakiegoś zajęcia. "Chłopaki, robimy maścipulę" " padało hasło błyskawicznie znajdujące posłuch. Jeden biegł do starych po żeliwny garnek, drugi przynosił smalcu, trzeci " kartofle i cebulę, a ktoś inny pieprz, sól i trochę boczku. Wszystko to po obraniu kładło się warstwami w garze, przykrywało liśćmi kapusty i darnią wykopaną z łąki. Potrawa postawiona została na odpowiednich kamieniach znalezionych na pobliskiej kamionce. Pozostało tylko zapalić ogień. Po kilkudziesięciu minutach wyczekiwania i smakowania nosem dymu zrzucaliśmy darń i dzielili "maścipulą". Jadło się ją z kapuścianych liści. Kosztowałem w życiu najdziwniejszych i najdroższych potraw w najodleglejszych miejscach świata. Smakowało, ale gdzie tam owym frykasom do zagłębiowskiej zalewajki i "maścipuli"...

WŁADYSŁAW MROZIŃSKI

http://www.kurier.wzz.org.pl/kz/kz158/7.shtml


Co do Maścipuli = pieczonek
Bierzemy żeliwny kociołek z zkręcanym wiekiem smarujemy go wewnątrz skórką ze słoniniy i wykładany liśćmi kapusty. Następnie układamy warstwami obrane ziemniaki pokrojone w plastry o grubości 0,5 cm, pokrojoną w talarki cebulę, kiełbasę i wędzony boczek pokrojone w kostkę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. i tak aż do zapełnienia kociołka ważne żeby wierzch przykryć liśćmi kapusty. Tak przygotowany koćołek umieszczamy na 40 min w dobrze rozpalonym ognisku(musi być duża ilość żaru) od czasu do czasu potrząsając kociołkiem (używać rękawic) a po 40 min rewelacyjne jedzonko w plenerze do tego żurek lub kefir.


http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5662.html
Avatar użytkownika
Administrator
Posty: 5899
Dołączył(a): Wt, 3 czerwca 2008, 22:42
Lokalizacja: Sosnowiec
PostNapisane: Pt, 27 lutego 2009, 01:47
27 lutego 2009 r., godz. 17.00 – Wieczór Klubu Rodów Czeladzkich

Klub Rodów Czeladzkich i SDK „Odeon” zapraszają na VIII edycję Wieczorów Klubu Rodów Czeladzkich pt. „Zagłębie Dąbrowskie – dziedzictwo historii, atuty i szanse”.

W programie – prelekcja prof. Jana Walczaka, koncert Regionalnego Zespołu Folklorystycznego „Jaworznik”, wystawa pt. „Zagłębie Dąbrowskie w publikacjach” ze zbiorów muzeów z Sosnowca, Będzina, Dąbrowy Górniczej oraz degustacja zagłębiowskich potraw. Patronat honorowy nad imprezą objął prof. Jan Malicki – dyrektor Biblioteki Śląskiej. Wstęp wolny

źródło: http://www.czsm.czeladz.pl


Warto się wybrać!

sam niestety nie mogę nad czym ubolewam :(
Avatar użytkownika
Posty: 2832
Dołączył(a): Śr, 4 czerwca 2008, 22:20
Lokalizacja: Środula
PostNapisane: Pn, 23 marca 2009, 15:24
JUŻ :!: :!: :!:
25.03.2009 o godz 16:00 w ramach AKADEMI WIEDZY O ZAGŁĘBIU odbywającej się w Muzeum w Sosnowcu , odbędzie się wykład kulturoznawcy Agnieszki Mańko pod tytułem :

" Tradycje kuchni zagłębiowskiej "
Forum mieszkańców Środuli - http://www.forum-srodula.pl
Następna strona

Powrót do Tożsamość Zagłębiowska

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron