[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 993: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
[phpBB Debug] PHP Notice: in file /viewtopic.php on line 993: getdate(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone.
Forum mieszkańców Zagłębia Dąbrowskiego • Zobacz temat - WinXP nie widzi całego dysku

WinXP nie widzi całego dysku

Tematy typu kupię, sprzedam, oddam, wynajmę, zamienię. Możesz tu też zwrócić się o pomoc
Avatar użytkownika
Administrator
Posty: 5899
Dołączył(a): Wt, 3 czerwca 2008, 22:42
Lokalizacja: Sosnowiec
PostNapisane: Pn, 22 grudnia 2008, 12:25
Nie jest to forum z tego tematu, o którym pisze, ale a nuż ktoś będzie znał odpowiedź...

Kupiłem sobie nowego kompa, w którym znajduje się dysk 500GB... niestety windows XP (SP3) widzi tylko 465GB :?

W BIOSie widnieje natomiast 500 GB, już przeszukiwałem net i niestety nie znalazłem antidotum (wg. tamtejszych porad zaintalowałem SP3, zmieniłem wpis w rejestrze windows... i dalej nic)

Czy może WinXP ma jakieś ograniczenia w tym zakresie?

Wiem, że bodajże Win95 nie rozpoznawał dysków większych niż 2 GB - czy XP ma swoje granice?

Posty: 1379
Dołączył(a): Cz, 14 sierpnia 2008, 22:31
Lokalizacja: Sosnowiec - Zagórze Pekin
PostNapisane: Pn, 22 grudnia 2008, 16:57
http://www.storagestandard.pl/artykuly/ ... medal.html

Windows i/lub BIOS nie pokazuje dokładnie pojemności dysku.

Problem Według producenta, twój nowy dysk ma pojemność nieco większą, niż pokazują to BIOS i/lub Windows.

Rozwiązanie Różnica wynosi 7,4 procent? (W Twoim przypadku wynosi około 7%) Producenci twardych dysków i BIOS-ów liczą pojemność nieco inaczej niż producenci oprogramowania. Dla nich kilo oznacza równo tysiąc (103), mega to milion (106), a giga to miliard (109). Z kolei producenci oprogramowania interpretują kilo jako 1024 (210), mega jako 1 048 576 (220), a giga jako 1 073 741 824 (230). Zatem Windows prawidłowo rozpoznaje pojemność twojego dysku, ale oznacza ją inaczej.

Możesz używać tylko części pojemności twardego dysku.

Problem Twój nowy twardy dysk ma, według producenta, pojemność 180 GB, ale Windows pokazuje tylko 127 lub 137 GB.

Przegląd programów dyskowychRozwiązanie Aby Windows rozpoznawał prawidłowo wielkość dysku, muszą ze sobą współgrać BIOS i sterownik. Sprawdź, czy BIOS nie podaje błędnej pojemności. Jeśli tak, poszukaj na stronie producenta płyty głównej aktualizacji BIOS-u. Jeśli problem dotyczy tylko Windows, powoduje go sterownik dysku. Dalsze czynności zależą od twojej wersji Windows.

Windows 2000/XP W Windows XP wystarczy z reguły zainstalować Service Pack 1 (SP1), a w Windows 2000 SP3 lub nowszy (możesz je pobrać z www.microsoft.pl ). Jeśli to nie pomoże, otwórz edytor Rejestru (kliknij Start | Uruchom i wpisz Regedit), otwórz klucz "Hkey_Local_Machine\System\CurrentControlSet\Services\atapi\Parameters" i utwórz w nim parametr EnableBig-Lba z wartością 1.
Obrazek
Avatar użytkownika
Posty: 202
Dołączył(a): Cz, 18 września 2008, 15:52
Lokalizacja: 50.279 °N, 19.120 °E
PostNapisane: Wt, 23 grudnia 2008, 22:44
Z tego co mi się wydaje to wszystko jest w porządku. Pracowałem ostatnie pół roku w firmie/serwisie komputerowym i to są tylko takie ogólne pojemności: 80,160,250,500. Często składałem komputery LOW`endowe tzw do biura i tam wsadzaliśmy dyski 160 GB (w rzeczywistości 152), ja mam niby 80GB a w realnej wielkości 76 GB.
Avatar użytkownika
Administrator
Posty: 5899
Dołączył(a): Wt, 3 czerwca 2008, 22:42
Lokalizacja: Sosnowiec
PostNapisane: Śr, 24 grudnia 2008, 01:00
Dzięki za odp.

Dla świętego spokoju uznam, że wszystko jest OK :) i tak nie mam czym tego dysku zapełnić
Avatar użytkownika
Posty: 231
Dołączył(a): N, 7 września 2008, 09:21
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
PostNapisane: Śr, 24 grudnia 2008, 01:10
A z moich obliczeń wygląda, że 10gb za mało Ci pokazuje ;d.
No ale tak to już jest... UOKiK chyba nawet się kiedyś dowalił do producentów za podawanie złych informacji. Większość bierze 1kb jako 1024b, a nie 1000b... No ale cóz

Powrót do Tablica ogłoszeń

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron