Trzydniowy sondaż sosnowiec.info.pl pt. „Jak oceniasz promocję Sosnowca?” zakończył się rezultatem, którego nie można zlekceważyć. Jeszcze się nigdy nie zdarzyło, żeby nasza sonda przyniosła tak jednoznaczny wynik. Zdecydował o tym przypadek? Złośliwość? Tendencyjne pytania? Nic z tego, taka jest smutna prawda o promocji Sosnowca.
Na postawione pytanie „Jak oceniasz promocję Sosnowca” 293 osoby odpowiedziały, że promocja Sosnowca nie istnieje, a 163, że jest fatalna. W sumie - negatywnie oceniło promocję Sosnowca aż 87,5 proc. uczestników sondy! Pozytywnie wypowiedziały się tylko 32 osoby t.j. 6,1 proc., natomiast 29 osób - 5,6 proc. uważa, że na lepszą (kosztowniejszą) promocję Miasta po prostu nie stać.
Z naszymi respondentami całkowicie zgadza się Maciej Adamiec, przewodniczący Komisji Kultury i Sportu Rady Miejskiej w Sosnowcu. - Takie wyniki sondażu mnie nie dziwią i chyba nie dziwią nikogo, kto żyje Sosnowcem. Od dłuższego czasu przy każdej okazji poruszam problem braku promocji naszego miasta lub jego żenującego poziomu. Mam nadzieję, że prezydent Sosnowca, Kazimierz Górski w końcu przejrzy na oczy i coś z tym zrobi.Chciałbym podkreślić jedną, moim zdaniem kluczową sprawę. Stosunki niektórych urzędników UM z mediami, które przecież mają ogromny wpływ na promocję miasta, są fatalne. Poprawa relacji między Miastem a mediami jest sprawą priorytetową - powiedział dla sosnowiec.info.pl Adamiec.
Karol Winiarski, wiceprzewodniczący Komisji Rozwoju Miasta uważa, że dziś nie mniej ważną od promocji zewnętrznej Sosnowca jest jego promocja wewnętrzna: - Problemem Sosnowca jest słaba identyfikacja mieszkańców z własnym miastem. Efektem tego jest nasilająca się emigracja - w ubiegłym roku z Sosnowca wyjechało aż 6 tys. osób. Być może należy opracować program kampanii promocyjnej skierowanej zwłaszcza do młodych sosnowiczan, której celem byłoby przekonanie ich, że warto związać ich dorosłe życie z naszym miastem. Tyle, że oczywiście sam PR w tym przypadku nie wystarczy - zauważył Winiarski.
Komentarz:
Naszym skromnym zdaniem - powodem słabiutkiej promocji Sosnowca jest... upolitycznienie Urzędu Miejskiego. Na niektórych stanowiskach obsadzonych z klucza politycznego nie ma żadnej odpowiedzialności za popełnione błędy, zaniechania czy pospolite nieróbstwo.
Nie wiem jak Wy... ale poza paroma gadżetami promocyjnymi miasta... w kontekście słowa "promocja" nic mi na myśl nie przychodzi..
Jednym z promotorów Sosnowca mogą być sportowcy, ale w chwili obecnej w najwyżej lidze grają tylko hokeiści... no i są jeszcze szermierze
A są rzeczy, które są unikatowe i można promować...
- Trójkąt Trzech Cesarzy
- wielokulturowa historia Sosnowca i Zagłębia
i przede wszystkim warto promować Zagłębie jako region!