Radosław Żurek napisał(a):Szczególne słowa kieruję do Pana Grzegorza. Ma Pan drogę wolną do robienia haseł Zagłębia Sosnowiec po swojemu (już nie będzie Pan musiał nikomu zmieniać treści wpisów, usuwać, edytować po swojemu) i zrobienia statków po swojemu.
Panie Radosławie - owszem zmieniałem formę Pana wpisów (kolejność informacji, , usunąłem we wpisach parę zbędnych słów (np. typu "sędzia:...", "Puchar Polski" - dodam, że zbędnych na chwilę obecną, bo jeśli uzgodnimy, że każdy mecz będzie miał swoją osobną stronę to sędzia jak najbardziej może być), ale
główna treść/informacje pozostała.
Żaden wpis nie został w całości usunięty, przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo, wszystko jest do sprawdzenia i przywrócenia, jeśli tak się stało.
Poprawki miały to na celu dostosowanie do większości wpisów o Zagłębiu.
Przyzna Pan, że lepiej stosować jeden styl wpisów dla wszystkich sezonów niż co sezon lub co podstrona sezonu inny styl pisania. Jako, że stworzyłem pewnien "szablon" opisu sezonów i wypracowałem styl pisania, chciałem, aby wpisy były zunifikowane, co na pewno podnosi wartość takich informacji. Sam uważam, że szablon wymaga korekt, przestawienia miejsc podstron, dodania podstron o rozgrywkach pucharowych w Europie...
Przykro mi, że podjął Pan taką decyzję, bo doceniam Pana wkład, który na pewno jeszcze wzbogaciłby zasoby tej wiki.
Reszta należy już do FdZD, bowiem nie jestem członkiem stowarzyszenia.
Wiele kwestii nie wyjaśni się elektronicznie, są organizowane spotkania Wiki (Piotr Bielecki planował coś na kwiecień), tam można podjąć dyskusję, wymienić myśli, nakreślić wizję. Ostatnie spotkanie pokazało, że mimo wielu użytkowników Wiki, aktywnych tworzących jest mało... Szkoda, że Pan rezygnuje i pomniejsza grono aktywnych...
Dla przykładu innych zmian, edytowania wpisów innych użytkowników. Różne osoby wpisują daty do kalendarium, ale czasem nie stosują w nich linków wewnętrznych, czasem jakaś data nie jest wpisana do kalendarium rocznego, pisana w czasie teraźniejszym (np. "jakiegoś marca któregoś roku - rodzi się"). Wiele dobrego celem uporządkowania wpisów robi Michał Kusiak. I też ktoś mógłby zarzucić że zmienia, powiela, ale dla mnie jest to unifikacja wpisów lub edycja mająca poprawić jakoś cennych wpisów. Żeby wikizaglebie była traktowana jako dobre, rzetelne źródło wiedzy nie możemy dokonywać freestyle'u, muszą być jakieś ramy, styl, szablony. I dodam też, że nie jestem nieomylny, przyjmuję krytykę i chętnie wysłucham uwag, pomysłów, bo o to właśnie chodzi.
Pozdrawiam